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1.0 Background 

1.1 Indian Accounting Standards (Ind AS) is effective in phases for the covered companies from 1 April 2016 onwards. The Institute of Chartered Accountants of 
India (ICAI) constituted ‘Ind AS Transition Facilitation Group’ (ITFG) in order to provide clarifications on various Ind AS applicability and implementation issues.  

1.2 ITFG considered four issues around Ind AS applicability and decided to issue clarifications on 29 November 2016 by way of Bulletin 6.  

1.3 Prior to this bulletin, earlier this year, ITFG had issued five bulletins to provide guidance on Ind AS issues. This newsflash summarizes the ITFG clarifications 
through its Bulletin 6.  

1.4 Following is a summary of the clarifications: 

  
Background Question Raised ITFG Response 

Net worth criterion: Once applicable, no escape  

Rule 4(1)(ii) of Companies (Indian Accounting 
Standards) Rules, 2015 requires, amongst others, 
companies with net worth of Rs.500 crores or more 
to apply Ind AS from FY 2016-17(Phase 1). For this 
purpose net worth is calculated based on the      
audited stand alone (Indian GAAP) financial      
statements of a company as at 31 March 2014. 
Companies not in existence on 31 March 2014 or 
those having net worth below the above threshold 
on 31 March 2014 are required to apply Ind AS 
from the immediate next accounting year.  

There is a debt-listed company with net worth as    
follows: 
 
 31 Mar 2014 Rs. 1,260.83 crores. 
 31 Mar 2015 Rs. 1,411.43 crores. 
 31 Mar 2016 Rs. 485.22 crores. 
 
Whether the company is required to apply Ind AS 
from FY 2017-18?  

The net worth is calculated as per the stand alone  
financial statements of the company as on 31 
March 2014. If the net worth threshold criterion is 
once met, then it shall be required to comply with 
Ind AS, irrespective of the fact that at a later date 
its net worth falls below the threshold. Therefore, 
the company will be required to apply Ind AS from 
FY 2016-17. 

No exemption from Ind AS for charitable companies under section 8 meeting Ind AS criteria   

Holding, subsidiary, joint ventures and associate   
companies of companies falling under any of the 
thresholds specified in Rule 4(1) (ii), mentioned 
above, are required to apply Ind AS from FY 2016-
17.   

Company X is covered under Phase 1 of Ind AS i.e. 
from FY 2016-17 onwards. Company Y, a        
charitable organisation under section 8 of        
Companies Act,2013, is an associate company of 
company X. 
Whether Y is required apply Ind AS from FY 2016-
17, along with X?  

Rule 4(1)(ii) covers associates of Phase 1 of Ind 
AS companies. Companies covered under section 
8 are required to comply with the provisions of          
Companies Act unless any specific exemption is 
provided. There are no exemptions from the      
requirements of section133 or section 129 of     
Companies Act.  
Therefore, Y is required to apply Ind AS from FY 
2016-17.  

   



  

 The notification is available at the link http://resource.cdn.icai.org/44024indas33794.pdf 

 
1 AS 12 Accounting for Government Grants under Indian GAAP. It must be noted that this treatment is not allowed under Ind AS.  

  

  

  

Background Question Raised ITFG Response 

Dual financials for non-NBFC subsidiary of a NBFC parent  

Rule 4(1)(iv)(b) of Companies (Indian Accounting 
Standards) Rules, 2015 read with Companies 
(Indian Accounting Standards) (Amendment) 
Rules, 2016 require unlisted NBFCs with net worth 
of Rs.250 crores or more to apply Ind AS from FY 
2019-20 onwards. An explanation to the above 
states that if in a group of companies, some entities 
apply Indian GAAP and others apply Ind AS, each 
entity should prepare individual financial          
statements as per their respective applicable 
GAAP.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Since Ind AS applicability date for parent NBFC is 
different from the applicability date for corporate 
subsidiary, how will the consolidated financial  
statements of the NBFC parent be prepared?  

Y, the NBFC parent, shall apply Ind AS from 1 April 
2019 onwards. Subsidiary X shall apply Ind AS in 
its individual financial statements for FY 2017-18 
onwards (as per the corporate roadmap). For FY 
2017-18 and FY 2018-19, subsidiary X should also     
prepare its Indian GAAP financial statements in 
order to  facilitate consolidation by its NBFC parent 
Y.  

Capital reserve resulting from Government grant in the nature of promoter’s contribution considered for net worth  

One of the criteria for Ind AS applicability is amount 
of net worth of the company. Under section 2(57) of  
Companies Act, 2013 ‘net worth’ is the aggregate 
value of paid up share capital all free reserves 
along with securities premium.  

A company had received government grant in the 
nature of promoters’ contribution and recognized in 
capital reserves as per AS 121 under Indian GAAP.  
 
Is such capital reserve considered for the purpose 

of net worth to assess Ind AS applicability ? 

In substance, the capital reserve in the nature of     
promoter’s contribution is a capital contribution by 
promoters and should be included in the calculation 
of net worth. Further AS 12 also states that       
government grants in the nature of promoter’s   
contribution are recognized as shareholders’ funds. 
Therefore, such capital reserve is considered for 
the purpose of calculation of net worth for the    
purpose of Ind AS applicability. This should not be 
applied by analogy for determining net worth under 
other provisions of Companies Act, 2013.  

   

Y, an unlisted NBFC with net worth Rs. 285 
crores.  (Ind AS effective from FY 2019-20     
onwards) 

Company X in phase 2 of Ind AS roadmap (Ind 
AS effective from FY 2017-18 onwards) 

Subsidiary 
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